Gervuogių nauda

Vertindami visą augalą: šaknis, stiebus, lapus, žiedus ir uogas, randame tikrą žmogaus organizmui teikiamos teigiamos naudos lobyną. Gervuogių cheminė sudėtis labai turtinga vitaminais, mineralais ir mikroelementais.
Gervuogių lapuose gausu mikroelementų ir vandenyje bei riebaluose tirpstančių vitaminų, taip pat aptinkama iki 14% rauginių medžiagų, flavonoidų, organinių rūgščių, fitoncidų, mineralinių ir kitų medžiagų.
Uogose nedaug cukraus, vos 2,8%: iš kurių dalis sacharozės, gliukozės ir fruktozės, taip pat jose yra ir apie 2,4% organinių rūgščių: citrinos, obuolių, vyno, salicilo, rauginių medžiagų. Gervuogėse gausu vitaminų: 21,4mg% vitamino C,  taip pat B grupės vitaminų ir karotino. Taip pat gervuogėse yra proantocianadino, medžiagos mažinančios inkstų akmenligės vystymosi riziką, todėl gervuogės ypač naudingos sergantiesiems inkstų akmenlige. Be to gervuogės turi daugiausia kalcio iš visų uogų. Kalcio kiekis gervuogėse viršija jo kiekį kitose uogose ir vaisiuose net 2 kartus. Taigi gervuogės nepamainomas mitybos ingredientas senstantiems žmonėms norintiems išvengti osteoporozės.

 

Gervuogių maistinė vertė:


Kiekis: 100 g
   Kalorijos (kcal): 43

Lipidai: 0,5 g
   Sotieji riebalai: 0 g
   Polinesotieji riebalai: 0,3 g
   Mononesotieji riebalai: 0 g


Cholesterolis: 0 mg
Natris: 1 mg
Kalis: 162 mg


Angliavandeniai: 10 g
   Maistinės skaidulos: 5 g
   Cukrus: 4,9 g


Baltymai: 1,4 g


Vitaminai, mineralai ir mikroelementai:
   Vitaminas A: 214 IU
   Vitaminas C: 21 mg
   Kalcis: 29 mg
   Geležis: 0,6 mg
   Magnis: 20 mg

©Kopijuoti Draudžiama 2018 | www.gervuoges.lt